středa 2. dubna 2014

Bigné... Profiterole


A vše co k ním patří, šlehačka, vanilka, žloutkový krém, čokoláda, jahody...
 
 
 
 
Tyto malé nadýchané bochánky z odpalovaného těsta se rozplývají na jazyku, jsou křehké a velmi jednoduché na přípravu. Profiterole jsou vlastně naplněné bigné, sladkou našlehanou smetanou s přidáním vanilky a nebo plněné žloutkovým krémem a polévané čokoládou. Já bych řekla dezert pro každou příležitost!
 
 
 
 
Odpalované těsto
 
 80 g másla
200 ml vody
špetku soli
1 kávovou lžičku cukru
140 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 celá vejce
 
Do kastrůlku dáme vodu, máslo, sůl a cukr, až se voda začne vařit a máslo se rozpustí přidáme mouku a za stálého míchání utvoříme hladké těsto, které se odlepí od stěn kastrůlku. Necháme vychladnou a přidáme postupně vejce.
Naplníme cukrářský kornout a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé bochánky, pečeme při teplotě 200°C 20 minut, dále snížíme na 160°C a pečeme ještě 10 - 15 minut . Otevřeme troubu a větrníčky necháme v troubě vychladnou.


Žloutkový krém
 
3 žloutky
4 polévkové lžíce cukru
3 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 l mléka

Vejce s cukrem a moukou rozšleháme, přilijeme vlažné mléko a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme krém, až zhoustne odstavíme a necháme vychladit.



 
Bochánky z odpalovaného těsta rozřízneme a naplníme sladkou ušlehanou smetanou nebo žloutkovým krémem.
 
Čokoládová poleva
 
300 g hořké čokolády
3 lžíce cukru
100 ml mléka
 
V malém kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a cukr. Na mírném ohni za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Jestli je čokoláda ještě hustá můžeme přidat trochu mléka.
 
 
 
 
Podle chuti můžete přidat jahody či maliny. Jestli nemáte rádi čokoládu :), můžete bigné naplnit žloutkovým krémem a pocukrovat vanilkovým cukrem. V každém případě doporučuji připravit tuto laskominu den předem. Mějte se krásně  a pohodový zbytek týdne  Vám všem .
Sonia
 

6 komentářů:

  1. Sonička ako vždy zase od teba vynikajúci recept. Robievam odpalované cesto - venčeky ale plním iným krémom...tento tvoj sa mi páči takže určite vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko děkuji, jsem moc ráda, že se Ti recept líbí, já mám odpalované těsto moc ráda a i věnečky jsou mé oblíbené, když je jím vzpomínám na moji maminku, která je milovala :-)

      Vymazat
  2. Soničko tak tieto venčeky robievam aj ja a poviem Ti nepoznám človeka v okolí aby ich nemal rád. Ta misa vyzerá tak lákavo, mňam. Pekne fotky a super napísaný pstup ako vždy...že... Pozdravujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, jsi milá měj se hezky a krásný konec týdne Ti přeji :-)

      Vymazat
  3. ...no to je Soni krása... co krása, nádhera ! Krásnou neděli Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty